top of page

בדיקה גניקולוגית

שירותי המכון

בדיקה גניקולוגית היא חלק חשוב בשמירה על בריאותן של נשים, נערות וילדות. היא מאפשרת זיהוי מוקדם של בעיות רפואיות כמו : סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות ומחלות מין . גילוי מוקדם משפר משמעותית את סיכויי ההחלמה. בנוסף, הבדיקה מאפשרת מעקב אחר בריאות הרבייה, כולל מחזור הווסת, פוריות ואמצעי מניעה. במידה ומתגלה בעיה רפואית, הבדיקה הגניקולוגית מסייעת בהתאמת הטיפול המתאים ביותר. במהלך הבדיקה הגניקולוגית, הגניקולוגית יכולה לספק מידע וייעוץ בנושאים שונים הקשורים לבריאות האישה, כמו חינוך מיני, מניעת הריון ועוד.

מה חשיבות הבדיקה הגניקולוגית?

חשוב לזכור כי בדיקה גניקולוגית סדירה חשובה מכמה סיבות:

  • גילוי מוקדם של מחלות - בדיקה גניקולוגית מאפשרת גילוי מוקדם של מחלות כמו סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות, מחלות מין ועוד. גילוי מוקדם משפר משמעותית את סיכויי ההחלמה.

  • מעקב אחר בריאות גניקולוגית - בדיקה גניקולוגית מאפשרת מעקב אחר בריאות גניקולוגית, כולל מחזור הווסת, פוריות ואמצעי מניעה.

  • התאמה של טיפול - במידה ומתגלה בעיה רפואית, הבדיקה הגניקולוגית מסייעת בהתאמת הטיפול המתאים ביותר.

  • מתן מידע וייעוץ - במהלך הבדיקה הגניקולוגית, הרופא הגניקולוג יכול לספק מידע וייעוץ בנושאים שונים הקשורים לבריאות האישה, כמו חינוך מיני, מניעת הריון ועוד.

  • חלק חשוב בשמירה על בריאותך ומומלץ לבצע אותה באופן קבוע בהתאם להמלצות הגניקולוגית.

בדיקה גניקולוגית

מתי מומלץ לבצע בדיקה גניקולוגית?

מומלץ לכל אישה לבצע בדיקה גניקולוגית שנתית החל מגיל 18 או מתחילת הפעילות המינית, המוקדם מביניהם.

בנוסף, יש לפנות לייעוץ גניקולוגי במקרים הבאים:

  • אי הופעת וסת עד גיל 16

  • דימום ווסתי חריג או ממושך

  • מחזור לא סדיר

  • כאבים חזקים בזמן וסת

  • כאבים באזור הבטן התחתונה או איברי המין

  • כאבים בזמן קיום יחסי מין

  • דימום לאחר קיום יחסי מין

  • שינויים בעור או הופעת נגעים באזור איברי המין

  • שינויים בעור או הופעת נגעים בשדיים

 

מהו מהלך הבדיקה הגניקולוגית?

בדיקה גניקולוגית כוללת בדרך כלל את השלבים הבאים:

  • לקיחת היסטוריה רפואית – הגניקולוגית תשאל שאלות בנוגע להיסטוריה הרפואית שלך, כולל מחלות, ניתוחים, תרופות שאת נוטלת, מחזור הווסת, פעילות מינית ועוד.

  • בדיקה גופנית - הגניקולוג יבצע בדיקה גופנית כללית, כולל מדידת לחץ דם, משקל ובדיקת שדיים.

  • בדיקה גינקולוגית - הבדיקה הגינקולוגית כוללת בדיקה של איברי הרבייה החיצוניים והפנימיים. הגניקולוגית תבדוק את הנרתיק, צוואר הרחם והרחם. הוא עשוי גם לבצע בדיקת אולטרסאונד של האג הקטןן.

  • בדיקות נוספות - בהתאם לגילך ולמצבך הבריאותי, הגניקולוגית עשויה להמליץ על בדיקות נוספות, כמו בדיקת פאפ, בדיקות דם או בדיקות שתן.

מהי ההכנה לבדיקה גניקולוגית?

בדיקה גניקולוגית איננה מצריכה הכנה מיוחדת. עם זאת, ישנם מספר דברים שחשוב לדעת:

  • קביעת תור - מומלץ לקבוע תור לבדיקה גניקולוגית כאשר את לא במחזור.

  • לבוש נוח - מומלץ ללבוש בגדים נוחים שקל להסיר.

  • רשימת שאלות - הכיני רשימה של שאלות שתרצי לשאול את הגניקולוגית

  • מידע רפואי - הביאי עמך את כל המידע הרפואי הרלוונטי, כמו תוצאות בדיקות קודמות.

מהו מהלך הבדיקה הגניקולוגית?

לפני הבדיקה הגניקולוגית, תתבקשי להתכונן על ידי הסרת הבגדים מפלג הגוף התחתון. במרפאה, יעמדו לרשותך כיסויי נייר חד־פעמיים להיסוּת.

הגניקולוגית תנחה אותך לשכב על מיטת הבדיקה ולהניח את רגלייך על משטח מיוחד. הבדיקה כוללת שני שלבים:

  • בחינה ויזואלית - הגניקולוגית תבחן את אזור העריה, ולאחר מכן את החלק הפנימי של הנרתיק וצוואר הרחם באמצעות מכשיר הנקרא ספקולום. זהו מכשיר פלסטיק חד־פעמי המאפשר גישה נוחה יותר לאיברים הפנימיים. ייתכן ותחושי לחץ קל או אי נוחות בעת החדרת הספקולום, אך חשוב ליידע את הגניקולוגית אם את חשה כאב.

  • בדיקה ידנית - הגניקולוג יחדיר שתי אצבעות לנרתיק על מנת למשש את צוואר הרחם, ובמקביל, תמשש את הבטן התחתונה בידה השנייה. בדיקה זו נועדה להעריך את גודל ומרקם האיברים. ייתכן ותחושיי אי נוחות קלה גם במהלך בדיקה זו, וחשוב ליידע את הגניקולוגית אם את חשה כאב.

  • בדיקת אולטרסאונד - במהלך הביקור במרפאת הנשים, היא תלווה בדיקת אולטרסאונד אגן קטן,, אשר עשויה להתבצע בגישה נרתיקית או בטנית. בדיקה זו עשויה להיות כרוכה באי נוחות קלה. במהלך בדיקת האולטרסאונד, הגניקולוגית תשתמש בג'ל מיוחד על מנת לשפר את איכות התמונה המתקבלת. הבדיקה מתבצעת באמצעות מתמר, אשר מוחדר בעדינות לנרתיק או מונח על דופן הבטן, בהתאם לסוג הבדיקה הנדרש.

  • עם סיום הבדיקה הגניקולוגית, תוכלי לנגב את שאריות הג'ל ולהתלבש בפרטיות

  • לקיחת משטח פאפ - ויילקחו דגימות מצוואר הרחם לבדיקות נוספות, כמו משטח פאפ.

במהלך הביקור, את מוזמנת לשאול כל שאלה נוספת הנוגעת לבדיקה הגניקולוגית ולשלביה.

האם מומלץ לבקר אצל גינקולוגית מומחית לילדות ונערות, ללא בעיה רפואית?

המפגש הראשון עם גינקולוגית המתמחה בילדות ומתבגרות הוא שלב משמעותי עבור כל נערה, גם אם אינה מתמודדת עם בעיה רפואית ספציפית. פגישה זו מאפשרת לרופאת הנשים להכיר את המטופלת, לזהות מוקדם בעיות אפשריות, ולספק מידע והכוונה בנוגע לבריאותה המינית וההתפתחותית. בנוסף, המפגש מעניק לנערה היכרות ראשונית עם הרופאה, מפחית חששות ומאפשר לה להרגיש בנוח יותר לקראת ביקורים עתידיים, במידת הצורך.

על פי עמדת החברה הישראלית לגינקולוגיה של ילדות ומתבגרות, מומלץ לכל נערה לקיים פגישה רפואית עם גינקולוג או גינקולוגית סביב גיל 13-15, גם ללא תלות בתסמינים רפואיים.

מה כולל הייעוץ אצל גינקולוגית במרפאה לילדות ונערות?

כאשר נערה מגיעה לייעוץ אצל גינקולוגית המתמחה בילדות ומתבגרות, מומלץ שתהיה מלווה לפחות באחד מהוריה במהלך מפגש ההיכרות. שלב זה מאפשר איסוף מידע רפואי ומשפחתי מקיף, המסייע להבנה טובה יותר של מצבה הבריאותי. לרוב, מבנה הייעוץ כולל שיחה נפרדת של הגינקולוגית עם ההורים, לצד מפגש אישי עם המטופלת ללא נוכחותם. הרופאה מחויבת לשמירה מלאה על פרטיות המטופלת, ואינה רשאית להעביר מידע ללא הסכמתה המפורשת. שמירה על סודיות רפואית היא מרכיב מרכזי ביחסי הרופאה והמטופלת, ומהווה בסיס ליצירת אמון הדדי.ברוב המקרים, אין צורך בבדיקה גינקולוגית פנימית במהלך הייעוץ הראשוני, ובכל מקרה, בדיקות מסוג זה אינן מבוצעות במרפאה עבור ילדות ונערות שאינן פעילות מינית.

במקרים של תסמינים כמו גרד, צריבה או תחושת אי-נוחות בפות, תבוצע בדיקה חיצונית בלבד (הסתכלות חיצונית על האזור). כאשר הייעוץ עוסק בהתאמת אמצעי מניעה, אין הכרח בבדיקה גינקולוגית, אלא רק בשיחה מעמיקה על היסטוריה רפואית ובדיקת לחץ דם.

במידה שנדרש ביצוע אולטרסאונד, הוא יתבצע בגישה בטנית בלבד ולא בגישה נרתיקית עבור ילדות ונערות שאינן פעילות מינית או שאינן מעוניינות בכך. כאשר עולה צורך בבדיקות למחלות המועברות במגע מיני, ניתן להסתפק בבדיקות דם ושתן, ללא צורך בבדיקה גינקולוגית פנימית.

 

מהי התדירות המומלצת לבדיקה גניקולוגית?

התדירות המומלצת לבדיקות גינקולוגיות לנשים משתנה בהתאם לגיל, מצב בריאותי והיסטוריה רפואית. עם זאת, ישנם כמה קווים מנחים כלליים:

 

בדיקה גינקולוגית לנשים בגיל הפוריות (18-50 )– מדוע חשוב להקפיד על מעקב סדיר?

  • נשים בגיל הפוריות חוות שינויים גופניים ומחזוריים רבים ולכן בדיקה גינקולוגית שגרתית היא חלק בלתי נפרד מהשמירה על הבריאות הנשית. גם כאשר אין תסמינים מדאיגים, מומלץ לקיים פגישה תקופתית עם גינקולוגית על מנת לוודא שהכל תקין, לזהות מוקדם בעיות רפואיות אפשריות, ולקבל מידע מותאם אישית בנוגע לבריאות הרבייה, פוריות ואמצעי מניעה.

  • בדיקה גינקולוגית לנשים בגיל הפוריות כוללת לרוב סקירה מקיפה של ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית, בדיקה קלינית של האגן, ולעיתים בדיקות נוספות כמו אולטרסאונד וגינלי להערכת מצב הרחם והשחלות. במקרים מסוימים, רופאת הנשים תמליץ על בדיקות מעבדה לבדיקת איזון הורמונלי או לאיתור מחלות המועברות במגע מיני.

  • עבור נשים הפעילות מינית, בדיקות כמו פאפ (Pap Test) נחשבות חיוניות לזיהוי מוקדם של שינויים בתאי צוואר הרחם, ועשויות להציל חיים.

  • בנוסף, נשים המתכננות היריון או חוות קשיים בכניסה להיריון עשויות להזדקק לבדיקות פוריות הכוללות הערכה הורמונלית ואולטרסאונד לזיהוי גורמים אפשריים המשפיעים על הסיכוי להרות.

  • מנגד, נשים המעוניינות למנוע היריון יוכלו לקבל ייעוץ מקיף לגבי אמצעי מניעה, לרבות התאמת גלולות, התקן תוך רחמי או אפשרויות נוספות בהתאם לצרכים האישיים שלהן.

  • שגרת בדיקות גינקולוגיות מספקת מענה רפואי מקיף ומסייעת לנשים לשמור על בריאותן לאורך השנים.

 

ההמלצה היא להגיע לבדיקה גניקולוגית אחת לשנה, ובמידת הצורך לפנות לרופאת הנשים בתדירות גבוהה יותר, בהתאם לתסמינים או שינויים שחווים במהלך החיים.

בדיקה גניקולוגית לנשים בגיל המעבר – מדוע חשוב להמשיך במעקב רפואי?

במהלך גיל המעבר, הגוף עובר שינויים משמעותיים, השחלות מפסיקות את פעילותן, מה שמוביל להפסקת המחזור החודשי. המעבר אינו מיידי – לעיתים קרובות, המחזור הופך תחילה לבלתי סדיר, ועשויים לחלוף שישה חודשים ואף יותר עד שהמחזור נפסק לחלוטין. במהלך תקופה זו חשוב להמשיך להשתמש באמצעי מניעה, שכן חוסר סדירות אינו מעיד על היעדר סיכוי להיריון. שינויים הורמונליים אלו עשויים להתבטא בגלי חום, עלייה במשקל, יובש בנרתיק ותסמינים נוספים שמשפיעים על איכות החיים.

 

שמירה על שגרת ביקורים אצל גינקולוגית חיונית בגיל המעבר

 

 

ביקורים סדירים אצל גניקולוגית מאפשרים מעקב אחר השינויים בגוף והתאמת טיפול אישי במידת הצורך.

 

  • במסגרת הבדיקות שיש לעשות ייבחנו מדדים גופניים שונים, יינתנו מרשמים מתאימים, ותתבצע הערכה מקיפה לאיתור בעיות גינקולוגיות או מחלות הקשורות לשד.

  • אם תהליך גיל המעבר מתנהל בצורה חלקה, מומלץ להגיע לבדיקה גניקולוגית לפחות אחת לשנה, אך במידה ואת חווה שינויים משמעותיים, כדאי להיוועץ ברופאת הנשים לעיתים קרובות יותר.

  • בממוצע, גיל המעבר מתרחש סביב גיל 50 ומלווה בשינויים פיזיים כמו גלי חום ויובש בנרתיק, שינויים גופניים כמו שינויי משקל ומבנה הגוף, ולעיתים גם בתסמינים רגשיים כמו שינויים במצב הרוח וקשיי שינה. כ-80% מהנשים חוות גלי חום, מה שהופך את הטיפול ההורמונלי החלופי לאופציה נפוצה, אך הוא מומלץ רק לאחר ייעוץ רפואי ובהתאם להתוויות האישיות שלך.

  • במידה וגיל המעבר מופיע לפני גיל 40, מדובר במצב רפואי המכונה אי-ספיקה שחלתית מוקדמת (Premature Ovarian Failure), שאינו תהליך טבעי ודורש התייחסות רפואית מיוחדת.

מכון רפואי נועם סקירת מערכות ובריאות האישה, בדיקה גניקולוגית

מכון רפואי נועם נוסד בשנת 1997 על ידי ד"ר אניטה סילבר, רופאה גינקולוגית בכירה בעלת ניסיון רחב והמתמחה באולטרסאונד מיילדותי וגינקולוגי ובריאות האישה. עם השנים הצטרפו לצוות המכון שתי רופאות מומחיות נוספות: ד"ר אתי פיורה, מומחית בגינקולוגיה, מיילדות ואולטרסאונד גינקולוגי, וד"ר כנרת טננבאום-גביש, המתמחה במיילדות וסקירת מערכות.

מכון נועם הוקם מתוך מטרה להעניק לנשים מסגרת רפואית מקצועית, שבה ניתן לבצע בדיקות אולטרסאונד מיילדותיות וגינקולוגיות ברמה הגבוהה ביותר, תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ובאווירה תומכת ונעימה. המכון מספק סל שירותים מקיף למעקב היריון ולבריאות האישה, ומציע שירותים רפואיים הן באופן פרטי והן במסגרת הסדרים עם קופות החולים.

במכון נועם פועלות רופאות גינקולוגיות מנוסות ומקצועיות, לצד מכשור אולטרסאונד חדיש, אך מעל לכל—יחס אישי וליווי מסור לכל מטופלת. כאן ניתן לבצע את כל הבדיקות הדרושות במהלך ההיריון, לצד בדיקות גינקולוגיות שגרתיות ומתקדמות, תוך קבלת טיפול רפואי מקצועי ומותאם אישית לכל אישה, בכל שלב בחייה.

bottom of page